Na zijn HBO opleiding is jan boot werkzaam geweest als bouwkosten deskundige / bouwmanager bij een landelijk opererend ingenieursbureau. 

In de avonduren heeft hij zijn studie aan de academie voor bouwkunst te Rotterdam volbracht, waarna hij in 1994 zijn eigen bureau is begonnen. 


De start van het bureau volgde op de case-study naar mogelijkheden tot het herbestemmen van het rijks monument Mercurius in Wormerveer. 

Van de provincie Noord-Holland kreeg jan boot de opdracht zijn ontwerp te realiseren. Aansluitend aan deze opdracht ontving jan van de provincie zijn tweede opdracht; het nationaal bezoekerscentrum Stelling van Amsterdam. 


jan boot is actief geweest binnen de Bond Nederlandse Architecten, heeft zich als oprichter en voorzitter van het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw ingezet en gedurende 8 jaar heeft hij zitting gehad in de monumentencommissie van Alphen aan den Rijn.  In zijn hoedanigheid als previsor waakt jan over omgevingskwaliteit. Als gastdocent Mbo, Hbo en TU wordt hij regelmatig gevraagd.

Momenteel is jan previsor in Purmerend en Beemster.